Ugrás a fő tartalomra

Kerekes Ivett: Azután

Az ősz első, hosszabb olvasnivalója Kerekes Ivett Azután című regénye lett számomra. Köszönöm a Helma Kiadónak, azon belül is Dvariecki Bálintnak, hogy olvashattam, és véleményezhettem a regényt.

Kerekes Ivett
Azután





Fülszöveg:

18 éven aluliaknak nem ajánlott. Épphogy tizenhat évesen az embernek az a dolga, hogy az egész világgal harcoljon. Ezzel elméletben Lia is egyetértett; csakhogy arra nem készült, hogy az a világ egy pandémia utáni összeomlásból felemelkedő anarchista rendszer lesz.
Amiben az olyan kérdések kerülnek középpontba, minthogy mi a fontosabb: A szabadság vagy az emberiség jövője? Mit lehet feláldozni a biztonságunkért? A kényelmünket? Az egyéniségünket? Az emberségünket?
Mi az, ami már elfogadhatatlan?
Lia több, mint két év alatt találja meg az egyetlen fontos választ. Hogy nem hajlandó tétlen tűrni, hogy mások a szeretteit fenyegessék.
Akkor sem, ha a világ akkor így működik.
Úgyhogy a világnak meg kell változnia…



Vélemény:

Azután, hogy az utolsó oldal betűin végigfuttattam szemem, magamba mélyedtem. Már amikor kiválasztottam ezt a könyvet, akkor éreztem, hogy ez nem egy elképzelhetetlen jövőbeli Sci-fi. Ez valami, ami velünk történik. Megtörténik. Megtörtént tegnap, megtörténik ma, és holnap is meg fog történni. Ami holnap fog történni, attól félek a legjobban.
Amit megtanultam ebből a könyvből, az az, hogy az életben dönteni kell. Sokszor. Sokszor nem tudjuk, hogy apró döntéseink mennyire fontosak. Főleg, hogy mennyire nehezek tudnak lenni ezek a döntések. Mennyire tudnak fájni. Mert sosem csak magunkról döntünk. Terelgetett sorsunk mások sorsát is magával rántja, ahogy minket is magával ránt a sodródó élet.
Vajon meg van írva előre minden? Lélekből születünk, és végrehajtunk? A Nagy Könyv cselekményét valósítjuk meg, céllal születünk? Egy biztos, tudunk dönteni, és kell is döntenünk. De ha már ez így van, döntsünk jól! Hogy a Nagy Valaki, aki a Nagy Könyv oldalait lapozgatja, elégedett olvasó legyen. Légy a kedvenc szereplője! Légy az az ember, akit megemlít majd a Nagy Könyv véleményezésekor! Ahogy én most megemlítem Liát, a kedvenc szereplőmet a könyvből, akinek egyéniségével teljesen azonosulni tudtam.
A másik dolog, amit tanultam, az a szeretteink fontossága az életben. Gyermekkorunk barátai, kamaszkorunk szerelmei, kapcsolataink, házasságunk, gyermekeink, szüleink. Róluk is döntünk, nap mint nap. Fontos egy mosoly, egy érintés, hogy kié lesz az első csók. Bennünk van, hogy szeretteinkért megküzdjünk, bármi áron.
Ahogy a borító elárulja, a természet is vár reánk ebben a könyvben, aminek én külön örültem.
Végül, én szeretném, ha ez a könyv a jövőre nézve Sci-fi maradna, de sajnos az élet egyre inkább ezt a könyvet igazolja, tényleg ebbe az irányba megyünk. Ezért gondolom, hogy fontos elolvasni Kerekes Ivett Azután című könyvét, hogy tudjunk jól dönteni a jövőre nézve. Sokat tanulhatunk belőle.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Donka Krisztina: Lélekhangok

A napokban az a megtiszteltetés ért, hogy elolvashattam Donka Krisztina Lélekhangok című könyvét. Köszönöm a Helma Kiadónak, azon belül is Dvariecki Bálintnak, hogy lehetőséget kaptam a könyv olvasására, és véleményezésére is. Donka Krisztina Lélekhangok Fülszöveg: Donka Krisztina Lélekhangok című, verseket és meséket egyaránt tartalmazó kötetét az olvasók szíves figyelmébe ajánlom. Eredeti, letisztult, lüktető, érzelmes verssorai magával ragadják az embert. A szerző bensőséges gondolatai csillagokként ragyogó tükröt állítanak elénk, és tiszta, szívből jövő sorai megkapó egységet alkotnak a versek hatására újra meglelt emberi mivoltunkkal. A kötetben megjelent mesék egyszerűek, rövidek és tanulságosak. A szerző fogalmazása és eredeti látásmódja a klasszikus mesék hagyományához igazodik. Nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is tanulságosak Krisztina szavai, természet iránti szeretete, és a szerző belülről fakadó, a kedves olvasónak feltárt érzései. Ezért a meséit minden koros

Radics Renáta: Emlékeim kertjében

Egy vidéki kis faluban születtem, ott töltöttem gyermekkoromat, mégpedig a falu egy zsákutcájában, mely a természettel volt határos. Később Budapestre költöztem, azonban a falu, a természet a mai napig a szívemben, emlékeimben él. Épp ezért okozott számomra nagy örömet, hogy Radics Renáta Emlékeim kertjében című művét olvashattam, véleményezhettem. Köszönöm a Helma Kiadónak, különösen Dvariecki Bálintnak, valamint Radics Renátának is. Radics Renáta Emlékeim kertjében Fülszöveg A házunk mögötti réten sétáltam egy gyönyörű napfényes délutánon. Közben vadvirágokat szedtem és egy szép kis csokor lett belőlük, amit otthon vázába tettem. Nemcsak egy virágcsokrot, hanem egy verset is vittem haza magammal, ami Az Emlékeim kertjében címet kapta. Akkor született az ötlet, hogy a virágcsokromról készült fotó lesz az új könyvem borítója és a versem a címadója. Mesekönyvemhez hasonlóan, ebben a könyvben is fontos szerepet kap a szeretet, a természet szépsége, s a kifogyhatatlan optimizmusom. Emléke

Goran Episcopus: Forráspont

Közeledik a karácsony, amikor kicsit megpihenünk, szívünk szeretetre vágyik... jobban is, mint máskor. Átgondoljuk ezt az évet, tervezgetjük a következőt, de mindenekelőtt előkészítjük lelkünket a December 24.-i szentestére, amikor Jézus születésnapját ünnepeljük. Ezért hálás vagyok, hogy az én felkészülésem Goran Episcopus Forráspont című verseskönyvével kezdődik. Köszönöm a szerzőnek, valamint A magyar könyv is magyar termék (MKMT) mozgalomnak, hogy olvashattam és véleményezhettem a verseskönyvet. Goran Episcopus Forráspont Ha meg kellene említenem két dolgot, ami megkülönböztet minket, embereket a többi lénytől, talán azt mondhatnám, hogy a beszéd és a hit. Úgy tudom, a gondolkodás és a beszéd az kéz a kézben járnak, a hit és a vallás pedig mindenképpen csak ránk jellemző. Sokan, sokféleképpen gondolkodnak erről, a vallásról, világunk teremtéséről. Annyi azonban mindenképpen közös bennünk, emberekben a kezdetektől, hogy hiszünk valamiben, van istenképünk. Persze a történelem során e